Cemâleddîn İshak Fakîh

Cemâleddîn İshak Fakîh rahmetullahi aleyh, Kütahya'da yetişen âlimlerdendir. 750 (m. 1349)'da doğdu 825 (m. 1422)'de vefât etti. Bir dersinde buyurdu ki: 

Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem) Allahü teâlânın Resûlüdür. Risâletinde, bütün fiil ve sözlerinde sâdık idi. O'nun mu'cizesi Kur'ân-ı kerîm idi. İnsanları münâzaraya davet etmiş ve kendilerinden itaat istemiştir. Onlara, ne zaman Kur'ân-ı kerîme benzer bir sûre getirirlerse, itaat etmeleri gerekmeyeceğini beyân buyurarak meydan okumuştur. O dili bilenler, kendilerinden ve nesillerinden itaat mükellefiyetini, mallarındaki hakları düşürmek için çalışmışlar, buna muktedir olamamışlardır. Bunu (Kur'ân-ı kerîmin bir âyet-i kerîmesinin de olsa benzerini) getiremeyince, onların Kur'ân-ı kerîmin üstünlüğü karşısında acze düşerek bu işten yüz çevirdikleri anlaşılmaktadır. Bu husûsta, cenâb-ı Hak Ahzâb sûresinin kırkbeş ve kırkaltıncı âyet-i kerîmelerinde meâlen; 

"Ey Peygamber! Seni ümmetinden (tasdîk edenlerle etmeyenler üzerine) bir şâhid, (mü'minlere Cenneti) bir müjdeleyici, (kâfirleri de Cehennemle) bir korkutucu gönderdik. Hem Allahın dînine ve O'na ibâdete, O'nun izniyle bir davetçi, hem de nûr saçan bir kandil olarak" buyurmaktadır. 

Fetih sûresinin 29. âyet-i kerîmesinde meâlen şöyle buyurulmuştur: 

"Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem) Allahü teâlânın peygamberidir ve O'nunla birlikte bulunanların (yanî Eshâb-ı Kirâmın) hepsi kâfirlere karşı şiddetlidirler. Fakat, birbirlerine karşı merhametli, yumuşaktırlar. Bunları çok zaman rükû'da ve secdede görürsünüz. Herkese dünyâda ve âhırette her iyiliği, üstünlüğü, Allahü teâlâdan isterler. Rıdvânı, yanî Allahü teâlânın kendilerini beğenmesini de isterler. Çok secde ettikleri yüzlerinden belli olur. Onların hâlleri, şerefleri böylece Tevrat'ta ve İncîl'de bildirilmiştir. İncîl'de de bildirildiği gibi, onlar, ekine benzer. İnce bir filiz yerden çıkıp kalınlaştığı, yükseldiği gibi, az ve kuvvetsiz oldukları hâlde, az zamanda etrâfa yayıldılar. Her tarafı îmân nûru ile doldurdular. Herkes filizin hâlini görüp, az zamanda nasıl büyüdü diyerek, şaşırdıkları gibi, hâl ve şânları dünyâya yayılıp, görenler hayret etti ve kâfirler kızdılar." 

Toplam Görüntülenme: 765

Yayın tarihi: Çarşamba, 20 Şubat 2013

Bunları okudunuz mu?