Niğdeli Misâlî Baba

Misâlî Baba, Niğde’de yetişen meşhûr velîlerdendir. On yedinci asırda yaşamıştır. Osmanlı Sultanlarından Dördüncü Murâd Hanla görüşmüştür. Bağdât seferi sırasında ziyâretine gelen Sultana kış mevsiminde koynundan, açılmış tâze bir gül çıkarıp vermesi sebebiyle, “Gül Baba” lakabı ile de anılmıştır. Kabri, Niğde’nin dokuz kilometre kuzeyinde bulunan Güllüce köyündedir... 
Misâlî Baba buyurdu ki: 

“Sözü ve hareketleri ile sana Allahü teâlâyı ve âhireti hatırlatmayan kimse ile arkadaş olma.” 
“Nefsinden râzı olmayan câhil bir kimse ile arkadaş olmak, nefsinden râzı ve memnun olan bir âlim ile arkadaşlık etmekten daha hayırlıdır. Çünkü nefs, dâimâ insanın kötülüğünü ister. Ondan nasıl râzı olunabilir.” 
“Faydalı ilim; aydınlığı, gönül ve kalbe yayar, kalbdeki perdeleri kaldırır.” 
“Amellerin en hayırlısı, onunla birlikte Allah korkusu meydana gelendir.” 
“Allahü teâlâ bir kuluna hayır murâd ederse, ona sâlih ve ihtiyar zâtlara hizmet etmeyi, onların istedikleri işleri yapmayı, hayır yollarına girmeyi ve bu hayırları görmeyi nasîb eder.” 
“Kula lâzım olan şey, sünnete uygun olarak kulluğa yapışmak ve onun yolunda yürümektir.” 
“Faydasız ilim, sâhibine faydadan çok zarar verir.” 
“Bir kimsenin gözünde nefsinin değeri olursa, ona işlediği günâh basit gelir.” 
“İlim ile meşgûl ol. Bütün Müslümanlara hürmet et. Günlerini boş geçirme. İnsanların arasında garib ol. İlim ve Müslümanlara hürmet ile meşgûl olman, Allahü teâlânın emirlerinden sana bir hissedir.” 
“Kim bir şeyin ona faydalı veya zararlı olduğunu bilmezse, cehâletini ortaya koyar.” 

TERBİYE Mİ İHSÂN MI?.. 
“İnsanı terbiye etmek, ona ihsânda bulunmaktan daha hayırlıdır.” 
“Halkın karşısındaki îtibar ve mevkiini bir tarafa atıverenin, dünyâdan ve dünyâ ehlinden yüz çevirmesi gâyet kolay olur.” 
“Emirleri hafif tutmak, o emri veren âmiri az tanımaktan ileri gelir. Eğer kul, emir veren, âmir olan Allahü teâlâyı tam hakkı ile tanırsa, emirlerini hafif görmez.” 
Misâlî Baba, vefatına yakın günlerde buyurdu ki: 
“Kalbin ilâcı beştir: Kur’ân-ı kerîm okumak ve Mushaf-ı şerife bakmak, mîdeyi boş tutmak, gece kalkıp ibâdet etmek, seher vaktinde ağlayıp sızlamak ve iyilerle berâber bulunmaktır.” 

Toplam Görüntülenme: 1223

Yayın tarihi: Çarşamba, 14 Eylül 2011

Bunları okudunuz mu?