Dünya sevgisi kalpten çıkarsa

Ebü'l-Hasan Şâzilî hazretleri büyük velîlerdendir. 1196 (H.592) senesinde Tunus'un Şâzile kasabasında doğdu. 1256 (H.654) senesinde hac yolculuğu sırasında Hamisre'de vefât etti. 

Küçük yaştan îtibaren ilim öğrenmeye başladı. Tefsîr, hadîs, fıkıh, usûl, nahiv, sarf, lügat ilimleri yanında, zamânın fen ilimlerinde de yüksek âlim oldu. Abdüsselâm İbn-i Meşîş hazretlerinin sohbetlerine devam ederek tasavvufta ilerledi. İcazet aldıktan sonra İskenderiyye'ye yerleşti. Orada çok talebe yetiştirdi.
Kendisi anlatır: "Bir gece rüyâmda hazret-i Ebû Bekr-i Sıddîk'ı gördüm. Bana; "Dünyâ sevgisinin kalpten çıktığının alâmeti nedir, biliyor musun?" diye sordu. Bilmediğimi söyleyince; "Dünya sevgisinin kalpten çıktığının alâmeti; bulunca vermek, olmayınca kalben rahat olmaktır" buyurdu.
Ebü'l-Hasan-ı Şâzilî hazretleri Hizbü'l-Bahr adlı kitabındaki tesbihleri ve duâları okur ve okuturdu. Hizbü'l-Bahr okumanın dertlerden, sıkıntılardan kurtulmaya vesîle olduğunu bildirirdi. Okunmasını istediği Hizbü'l-Bahr hakkında şöyle buyurdu:
Dârimî'nin Müsned'inde Abdullah ibni Mes'ûd (radıyallahü anh) diyor ki: "Evde Bekara sûresi başından Müflihûn'a kadar beş âyet okunduğu gece, şeytan o eve girmez." Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Bir evde, şu otuz üç âyet okunduğu gece, yırtıcı hayvan ve eşkıyâ, düşman, sabaha kadar canına ve malına zarar yapamaz: Bekara sûresi başından beş âyet, Âyet-el-Kürsî başından 'Hâlidûn'a kadar üç âyet, Bekara sonunda 'Lillâhi'den sûre sonuna kadar üç âyet, A'râf sûresinde, 'İnne Rabbeküm'den 'Muhsinîn'e kadar, elli beşten îtibâren üç âyet, İsrâ sûresi sonundaki 'Kul'den iki âyet, Sâffât sûresi başından 'Lazib'e kadar on bir âyet, Rahmân sûresinde 'Yâ maşerelcin'den 'Feizâ'ya kadar iki âyet, Haşr sûresi sonunda 'lev enzelnâ'dan sûre sonuna kadar, Cin sûresi başından 'Şatatâ'ya kadar dört âyet."
Yedi defâ Fâtiha okuyup, dert ve ağrı olan uzva üflenirse, şifâ hâsıl olur. Âyet-i kerîmenin ve duânın tesir etmesi için, okuyanın ve okutanın Ehl-i sünnet îtikâdında olması, haram işlemekten, kul hakkından sakınması, haram ve habis şey yiyip içmemesi ve karşılık olarak ücret istememesi şarttır. Bâzıları bu kitaba îtirâz edince; "Yemin ederim ki, bu kitabı harfi harfine Resûlullah'ın mübârek ağzından, rüyâda işitip yazdım" buyurdu.

Toplam Görüntülenme: 998

Yayın tarihi: Perşembe, 26 Ocak 2017

Bunları okudunuz mu?