Kalpleri tövbe ile tedavi ediniz

Muhammed Demirtaşî hazretleri Halvetî-Rûşenî tarikatının Demirtaşiyye kolunun kurucusudur. Kütahya'nın Demirtaş köyünde doğdu. İlk tahsilinden sonra Mısır'da medresede okudu. Bir müddet kadılık yaptı. Halvetiyye pîri Dede Ömer Rûşenî'nin Mısır'daki halifesi Şeyh Hüseyin Ayıntâbî'ye intisap etti. Onun vefatından sonra irşad faaliyeti­ne başladı. 929 (m. 1523)’de vefat etti. Sohbetlerinde buyurdu ki:

“Kalpte pas, günah olmayan dünya işleriyle fazla meşgul olmaktan meydana gelir. Kalbin temiz ve parlak olması, tövbe ile olur, kalp böylece, bilenmiş parlayan kılıç gibi olur.”
“Tövbe eden kimsenin kalbi, cam gibi olup, ne isabet ederse, ona tesir eder. Böyle bir kalp, vaaz ve nasihatten istifade eder. Kalpler, incelik ve yumuşaklığa çok elverişlidir. Bu yüzden, kalpleri tövbe ile günahlardan temizleyerek tedavi ediniz. Tövbe edenlerle oturunuz. Çünkü Allahü teâlânın rahmeti tövbe edenlere daha yakındır. Nice kimse vardır ki, tövbesi sebebiyle Cennete girer.”
“Tövbe eden insan, dünyâda ne zaman günahlarını hatırlasa, o günahlar, gözünün önüne geldikçe, çok pişmanlık duyar ve onu niçin yaptım diye üzülür.”
“İnsan, bir daha yapmamak için günahlarının üzerinde ciddiyet ve önemle durursa, bu, onun, günahlarını terk etmesine vesîle olur.”
“Kişinin günahına pişmanlık duyması, tövbenin anahtarı ve tövbeye giden bir yoldur.”
“İnsanın, bir günâhı terk etmek için gayret göstermesi, iyilik ve hayır yapmaktan daha faydalıdır.”
“İbadetlere devam ettiği, haram olan kan dökmediği müddetçe Allahü teâlâ kulunun günahlarını örter.”  
“Allah için, birbirini seven iki kişiden en üstünü, sevgisi daha çok olandır.”
“Âhiretle ilgili amel (iş) insanın gönlüne rahatlık ve huzur verir. Allah için olmayıp, ahirette fayda temin etmeyen dünya işi ise, insana gam ve keder verir, huzursuz eder.”
“Şeytan, insanların kalbine düğümler atar. Birbirlerine selam verirlerse, bu düğüm çözülür, yok olup, gider. Selam vermezlerse, o düğüm olduğu gibi kalır.”
“Hâli, senden daha iyi bir insana bakmak istiyorsan, namaz kılana bak.” 
“Birisi, sâlih kimselerle oturup kalkar, onlarla beraber olurdu. Daha sonra onlarla oturup kalkmayı terk edip, onlardan ayrıldı. Gece rüyasında ona: Bak! Sen onları terk ettin. Fakat senden sonra onlar yetmiş defa mağfiret olundu (bağışlandı) dendi.”

Toplam Görüntülenme: 1022

Yayın tarihi: Pazar, 01 Ocak 2017

Bunları okudunuz mu?