Abdülgaffâr Kazvînî

Abdülgaffâr Kazvînî hazretleri, Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. İran’da Kazvin şehrinde doğdu. Kıymetli eserleri vardır. 665 (m. 1266) senesinde vefât etti. Vefatından kısa bir zaman önce bir Cuma vaazında buyurdu ki:

Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Cuma günü geldiği için sevinen bir mümine, kıyâmete kadar her gün, o kadar sevap verilir ki, adedini Allahü teâlâ bilir.) Bir hadis-i şerifte, (Cuma günü vefât eden müminlere şehid sevabı verilir ve kabir azâbından onu korurlar) buyuruldu.
Cuma gününün edebleri vardır. Bunlardan bazıları: Cumayı perşembeden karşılamalıdır. Meselâ, yeni ve temiz elbiseyi hazırlamalı, işleri bitirip Cumayı ibâdetle geçirmeye gayret etmeli. Perşembe ikindiden sonra tesbîh ve istiğfar eylemeli. Cuma günü, Cuma namazı için gusül abdesti almalıdır. Bu gusül hakkında çok hadis-i şerif olduğundan, farz diyenler de vardır. Başı tıraş etmeli. Sakalın bir tutamdan fazlasını ve tırnakları kesmeli ve beyaz giymeli.
Cuma namazına mümkün olduğu kadar erken gitmeli. İlk Müslümanlar, çok sevap kazanmak için Cuma namazına, karanlıkta câmiye giderlerdi. Ön safa geçmek için, cemaatin omuzlarından aşmamalıdır. Câmide namaz kılanın önünden geçmemeli. Duvar veya direk arkasından dolaşmalıdır. Erken gidip birinci safta yer almalıdır. Hatîb efendi minbere çıktıktan sonra hiçbir şey söylememeli, ezanı da tekrarlamamalıdır. Konuşana işaretle bile cevap vermemelidir. Hatîb efendinin de konuşması ve hutbeden başka şeyler söylemesi haram olduğu gibi, hutbe de, fâsid olur. Hutbe bozulduğu için Cuma namazı da kabûl olmaz.
Peygamberimiz buyurdu ki: (Hutbe, iki rekât namaz demektir.) Hutbeyi, kısa kesmek sünnettir. Uzatmak mekruhtur. Hutbede dört halîfenin ismlerini yüksek sesle okumak Ehl-i sünnet alâmetidir, okumak istemeyenden kaçmalıdır. Namazdan sonra, Fâtiha, Kâfirûn, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini yedi kere okumalıdır. Cuma günü duânın kabûl olduğu vakti aramalı, bunun için hep ibâdet etmelidir. Cuma günü çok salevât-ı şerife getirmelidir. Kur’an-ı kerim ve Kehf sûresini okumalıdır. Az veya çok sadaka vermelidir. Ana-babayı veya bunların ve sâlih Müslümanların ve evliyânın kabirlerini ziyâret etmelidir...

Toplam Görüntülenme: 857

Yayın tarihi: Salı, 06 Kasım 2012

Bunları okudunuz mu?