Bu sayfayı yazdır

Cuma günü kabir azabı durdurulur

Şemseddîn Ba’lî hazretleri hadîs ve fıkıh âlimidir. 645 (m. 1247)’de Lübnan’da Ba’lbek’te doğdu. 709 (m. 1309)’da Kâhire’de vefât etti. Derslerinde anlattığı bazı fıkhî meseleler:

“Kur’ân-ı kerîmden namazın sahih olacağı miktardan fazlasını öğrenmek, nafile namaz kılmaktan daha çok sevabdır. Zaten namaz için Kur’ân-ı kerîm ezberlemek, Müslümanlara emirdir.”
“Üzerinde zekât borcu olup da hiçbir malı bulunmayan hasta, hemen vermeye gücü yetince ödemeye niyet eder, borç istemez. Çünkü, o da ayrı bir borcu olur.”
“Âlim ile avamdan olan iki Müslüman esir düşseler ve birini esâretten kurtarmak mümkün olsa, âlimi bırakıp, avam olan Müslümanı kurtarmak daha uygundur. Çünkü avam, herhangi bir sıkıntı ile karşılaşınca dininden vazgeçebilir. Halbuki âlim, ancak çok sıkıştırılınca konuşur. Onun kalbi, imânda daha kavidir. Dininden hemen dönmez. Halbuki âlim ile avamdan birisi, avret yerleri açılmak durumunda kalan bir yerde bulunsalar ve ancak bir kişinin örtünebileceği bir elbise bulunsa, bunu âlim olan kimseye vermek daha uygundur. Çünkü avamdan olanın avret yeri açık olsa bile, âlim ona bakmaz.”
“Hacca giden fakîr, Mekke'ye gidinceye kadar nâfile ibâdet yapmaktadır. Nâfile sevab almaktadır. Mekke şehrine girince, haccetmesi farz olur. Zengin ise, memleketinden hac için çıktığı ânda farz sevâbı kazanmaktadır. Farzın sevâbı, nâfilenin sevâbından daha çoktur. Fakîr, memleketinde ihrâma girerek yola çıkarsa, yolda da farz sevâbı kazanarak, zenginin sevâbına kavuşur. Anası veya babası kendisine muhtaç olmayan bir kimse, onlardan izinsiz farz olan hacca gidebilir. Fakat nâfile olan hacca iznsiz gidemez. Câmi, Kur’ân-ı kerîm kursu ve benzeri, İslâma faydası olan şeyleri yapmak, nâfile hacdan ve umreden daha sevaptır. Nâfile hac ve umre yaparken sarf edilen paralar, Müslümânların muhtaçlarına veriliyorsa, nâfile hac ve umre yapmak, kendi memleketinde sadaka vermekten daha efdal olur. Çünkü, hem mal ile, hem beden ile ibâdet yapılmaktadır.”
“Yalnız cuma günleri oruç tutmak ve yalnız cuma geceleri teheccüd kılmak mekrûhtur. Güneş tepede iken her namazı kılmak haramdır. Bu zamanda, her namazı kılmanın, cuma günleri de haram olduğu sözü daha kuvvetlidir.”
“Cuma günü, rûhlar toplanır ve birbirleri ile tanışırlar. Kabirler ziyâret edilir. Bugün kabir azapları durdurulur. Bazı âlimlere göre, müminin azabı artık başlamaz."

Toplam Görüntülenme: 632

Yayın tarihi: Pazar, 21 Nisan 2019