Bu sayfayı yazdır

İslamın güzel ahlâkı ile süslen

Ahmed Mehdevî hazretleri tefsîr, kırâat ve Mâlikî fıkıh âlimidir. Tunus’ta Mehdiyye’de doğdu. 440 (m. 1048)’de vefât etti. Bir talebesine buyurdu ki:

“Ey kardeşim! İnsan ve cin şeytanlarından sakın. Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) ve Eshâb-ı kirâm da (radıyallahü anhüm) bunlardan sakındırdı. Sen, seni helake götüren ile dünyâ ve âhiret felâketlerinden kurtulmaya seni davet edeni iyi bil. Bütün kötülüklerin başı, dünyâ sevgisidir. Bu hususta Allahü teâlâdan yardım iste. Sen, hiç dünyâya gönül bağlamayan, dünyâ sevgisini kalbinden çıkarmış olan, aza kanâat gösteren bir kimsenin, Allahü teâlâya âsi olduğunu gördün mü? Dünyâdan, dünyâya davet edenden uzak kal. Dünyâyı seven kimse, dili ile Allahü teâlâya ibâdet ettiğini, ona kulluk ettiğini söyler. Halbuki o, kalbi ile kendi arzu ve isteklerine ve dünyâya kulluk etmektedir. İslâmiyet, zevki ve lezzetli şeyleri yasak etmemiştir, dünyâ zevk ve lezzetinin zararlı olanını yasak etmiştir. O hâlde aklı olan kimse, zevklerini ve lezzetlerini Allahü teâlânın gösterdiği yoldan temin eder. İslamın güzel ahlâkı ile süslenir. Dünyalığa kavuşan kimse, ondan kurtulamaz. Onu seven, onun şerrinden korunamaz. Bil ki, Allahü teâlânın ma’rifetine kavuşmuş ve O’ndan korkan bir âlim, dünyâya gönül bağlayanların kötü durumlarını yok eder. Dünyâda aldanmış bir âlim de, bâtılın zulmetiyle, hakkın nûrunu söndürür.
Yine bil ki, Allahü teâlâ fakiri zengin veya zengini fakir veya aşağı mertebede bir kimseyi yükseltmeyi dilediği zaman istediğini yapardı. Allahü teâlâya işinde hiç kimse karşı çıkamaz, işlerinde, Allahü teâlâya tâattan başkasını arama, işlerinde Allahü teâlâya tâattan başkasını kastedenler, kavuştukları şeylerde açık bir hüsrana uğrarlar. Sen bil ki, âhiret kapısı açıktır, öyleyse, o kapıdan gir. Allahü teâlânın rahmetine kavuşursun. Allahü teâlânın muhafazasında ol. Yine bil ki, Allahü teâlâ ile kul arasında, O’nun beğendiği şeyleri yapmaktan başka bir vesile, bir yol yoktur.
Tâat, kulları Allahü teâlâya kavuşturur. Allahü teâlâya, O’nun kendisi ile kulları arasında yaptığı vesileden başkasını kendinize vesile edinmeyin. Ancak, bu dinin sahibi olan Allahü teâlâ, kıyâmet gününde kullarının amellerine karşılık verecektir. Onlara, dünyâdaki makam ve mevkilerine göre karşılık vermeyecektir.

Toplam Görüntülenme: 1049

Yayın tarihi: Pazar, 28 Ocak 2018