Bu sayfayı yazdır

Cepheden kaçmak büyük günahtır

Ebü’l-Meâlî Şeyzele hazretleri Şafiî âlimlerindendir. İran’ın Geylan şehrinde doğdu. 494 (m. 1101) senesinde Bağdad’da vefât etti. Bir dersinde buyurdu ki:

Bir kişinin korku hâlindeki îmânı (yani Cehennemi ve azaplarını gördüğü zaman ölüm hâlindeki îmânı) makbul değildir. Yani o kimse Allah indinde mümin değildir. Çünkü daha önce Allahü teâlânın emrine uyup îmâna gelmedi. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Bir kişi Cennetteki veya Cehennemdeki yerini görmeden ölmez.” Bu hadîs-i şerifte bildirildiği gibi gerek mümin, gerekse kâfir, vefât etmeden önce Cennet ve Cehennemdeki gidecekleri yerleri ve makamlarını görürler. Ömrünü küfür ve sapıklıkla geçirmiş olan bir kâfir ölürken, yukarıda zikredilen hadîs-i şerîfte bildirildiği üzere gideceği yeri, kendisi için hazırlanan azapları ve cezayı görerek îmân etse, bu îmân Allahü teâlâ indinde makbul olmaz. Çünkü Allahü teâlâ Mümin sûresi 85. âyet-i kerîmesinde meâlen; “Fakat azâbımızı gördükleri vakit, îmânları kendilerine fayda verecek değildir. Allahın kulları hakkında olagelen sünneti (nizâmı) budur. İşte kâfirler burada aldanmışlar, ziyana uğramışlardır” buyuruyor. “O kimseler ki, kötü işlerde ısrar ederken, onlardan birine ölüm gelip hayattan ümidini kesince; “Ben şimdi tövbe ettim” der. O kimseler için tövbe kabul değildir. Kâfir oldukları hâlde ölenlere de tövbe yok. İşte biz onlar için âhirette acıklı bir azap hazırlamışızdır” meâlindeki Nisa sûresi 18. âyet-i kerîmesinde bildirildiği üzere, kâfirin îmânı makbul değildir. Fakat günahkâr müminin yeis hâlindeki tövbesi makbuldür. Zîrâ Allahü teâlâ Şûra sûresi 25. âyetinde meâlen; “O’dur ki, kullarından tövbeyi kabul buyuruyor, günahlardan affediyor. O bütün yaptıklarınızı bilir” buyuruyor. Bu âyet-i kerîme umûmîdir husûsi değildir.
Günahlar da iki kısımdır. Büyük günahlar ve küçük günahlar. Büyük günahlar: İbn-i Ömer’den (radıyallahü anh) rivâyet edildiği üzere dokuz tanedir: 1- Allahü teâlâya şirk (ortak) koşmak. 2- Haksız yere adam öldürmek. 3-Nâmuslu ve iffet sahibi kadına zinâ isnâd etmek. 4- Zinâ. 5- Cihâddan, cephedeki düşman karşısından firar etmek. 6- Sihir yapmak. 7- Yetim malı yemek. 8- Müslüman olan anne ve babasının haklarına riâyet etmemek. 9- İlhad: Allahü teâlânın haram kıldığı hususlarda dinin emrinden çıkmak...

Toplam Görüntülenme: 1007

Yayın tarihi: Perşembe, 23 Mart 2017