Bu sayfayı yazdır

Muhammed bin Ali Mâzerî

Muhammed bin Ali Mâzerî hazretleri, Mâlikî mezhebi Hadîs, kelâm, fıkıh âlimlerindendir. 1061’de Tunus’ta Mehdiyye şehrinde doğdu. 1141 yılında vefât etti. Vefatından kısa bir zaman önceki bir dersinde buyurdu ki: 

“Allahü teâlâ, Cuma gününü Müslümânlara mahsûs kılmıştır. Cuma sûresi sonundaki âyet-i kerîmede meâlen; (Ey îmân etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü, öğle ezânı okunduğu zamân, hutbe dinlemek ve Cuma namâzı kılmak için câmiye koşunuz. Alışverişi bırakınız! Cuma namâzı ve hutbe, size, başka işlerinizden dahâ faydalıdır. Cuma namâzını kıldıktan sonra, câmiden çıkar, dünyâ işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. Allahü teâlâdan rızık bekleyerek çalışırsınız. Allahü teâlâyı çok hâtırlayınız ki, kurtulabilesiniz!) buyuruldu. 
Namâzdan sonra, isteyen işine gider çalışır. İsteyen câmide kalıp, namâz, Kur’ân-ı kerîm, duâ ile meşgûl olur. Namâz vakti alışveriş sahîhdir. Fakat, günâhtır. Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: (Bir Müslümân, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namâzına giderse, bir haftalık günâhları afv olur ve her adımı için sevâb verilir.) Bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Günlerin en kıymetlisi Cumadır. Cuma günü, bayram günlerinden ve aşûre gününden dahâ kıymetlidir. Cuma, dünyâda ve Cennetde mü’minlerin bayramıdır.) 
Bir hadîs-i şerîfte, (Cuma günlerinde bir ân vardır ki, mü’minin o ânda ettiği duâ reddolmaz) buyuruldu. Ba’zıları, bu ân, ikindi ile akşam ezânları arasındadır, dedi. Fârisî (Tergîb-üs-salât) kitâbındaki hadîs-i şerîfde buyuruldu ki: 
(Cuma günü sabâh namâzından önce, üç kerre Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbü ileyh okuyanın, kendinin ve anasının ve babasının bütün günâhları afv olur). [Kul haklarını ve kazâya kalan farzları ödemek ve harâmlardan vazgeçmek şartdır.] 

NAMAZDAN SONRA... 
Bir hadîs-i şerîfte, (Cuma namâzından sonra, yedi defa İhlâs ve Mu’avvizeteyn okuyanı, Allahü teâlâ, bir hafta, kazâdan, belâdan ve kötü işlerden korur) buyurdu. 
Cuma günü yapılan ibâdetlere en az, iki kat sevâb verilir. Cum’a günü işlenen günâhlar da, iki kat yazılır. Bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Cumartesi günleri Yahûdîlere, pazar günleri Nasârâya verildiği gibi, Cuma günü, Müslümânlara verildi. Bugün, Müslümânlara hayır, bereket, iyilik vardır.)” 

Toplam Görüntülenme: 978

Yayın tarihi: Cuma, 16 Aralık 2011