Bu sayfayı yazdır

Ebül-Abbâs el-Basîr

Ebü’l-Abbâs el-Basîr hazretleri, Endülüs’te yetişen büyük velîlerdendir. On ikinci asrın ikinci yarısında yaşadı. İki gözü doğuştan âmâ idi. Memleketinde bir zaman kaldıktan sonra Mısır’a gitti. Nil Nehri kenarında yerleşti. Mısır’dan yürüyerek hacca gitti. On üçüncü asrın başlarında vefât etti. Mısır-Kahire’de, Kurâfe-i Sugrâ denilen yerde defnedildi... 
Bu mübarek zat, sohbetlerinde buyurdu ki:

Ana-baba ve hocanın rızâsı ve izni olmadan hac yoluna çıkmamalıdır. Eğer izinsiz çıkarsa, seferinde birçok engelle karşılaşır ve yolculuğunda bereket olmaz. Topluluk hâlinde yolculuk yapılıyorsa, en zayıfların yürüyüşü gibi yürümelidir. Arkadaşı durduğu zaman durmalıdır. Namazları vaktinden sonraya tehir etmemelidir...
Toplulukla yapılan yolculukta, mümkün mertebe yolculuk arkadaşlarına hizmet etmeli, onların meşakkatlerini gidermelidir. Adiy bin Hâtem şöyle rivâyet etti: 
Resûlullah’a sallallahü aleyhi ve sellem; “Ey Allah’ın resûlü! Sadakaların en fazîletlisi hangisidir?” diye sorulunca; “Kişinin, Allahü teâlânın rızâsı için arkadaşlarına hizmet etmesidir” buyurdu.
Bir memlekete varılınca, eğer orada büyük bir âlim varsa, önce onun ziyâretine, yoksa, sâlih kimselerin yanına gidilir. Böyle kimseler çoksa, en fazîletli ve kıymetli olanının yanına gidilir. Yine bir memlekete gidildiği zaman, abdest ve temizlik ihtiyâcının giderilmesi için uygun bir yer aranır. Akarsu olan yer, yerleşmek için tercih edilir. Abdest aldıktan sonra, iki rekat namaz kılar ve yanına gideceği büyük bir zât varsa onun yanına gider. Yanında bir süre oturur. Soracağı bir husus varsa sorar, yoksa onun yanında konuşmaz. Eğer o büyük zât bir şey sorarsa, cevap verir.

DOSTLARLA HELALLEŞMELİ...
Yolculuğa çıkan kimsenin yanında abdest için bir kab bulundurması lâzımdır. Büyüklerden birisi, yolculuk yapan birisinin yanında su kabı görmezse, bundan, onun namazı terk etmeyi göze aldığına hükmederdi. 
Yola çıkacak kimsenin yanına; iğne, iplik, makas, çakı vb. gibi şeyleri alması müstehabdır. Çünkü bunlar, farzları edâ etmeye yardımcı olurlar. Yolculuğa çıkmak isteyen bir kimsenin, dostlarını ve tanıdıklarını ziyâreti, onlara vedâ etmesi ve onlarla helalleşmesi lâzımdır...”
Ebü’l-Abbâs el-Basîr hazretleri, vefatından evvel buyurdu ki: “Bedeniniz mezara girmeden, nefsinizin şerrinden emin olmayın.”

Toplam Görüntülenme: 910

Yayın tarihi: Pazar, 10 Temmuz 2011