Müminin özrünü kabul etmemek

İbn-i Bedr el-Müftî hazretleri Hanbelî mezhebi âlimi ve müftîdir. 1044 (m. 1634)’de Şam’da doğdu. 1126 (m. 1714)’de orada vefât etti. Bir dersinde buyurdu ki:

“Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Hadis-i şerifte, (Müslüman kardeşinin özrünü kabul etmemek günah olur) buyuruldu. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allahü teâlânın sıfatlarındandır. Böyle olmayan kimseye, Allahü teâlâ gazap ve azap eder.
Özürde bulunmak üç türlü olur: Niçin yaptım? Veya şunun için yaptım. Keşke yapmasaydım demek veya yaptım, bir daha yapmam demek. Yâhut yapmadım diyerek inkâr etmektir. Yaptım, bir daha yapmam demek, tövbe olur. Mümin, affetmesi için özür dilemesini bekler. Münâfık, ayıpların ortaya çıkmasını ister. Hadis-i şerifte, (İffet sahibi olunuz. Çirkin şeyler yapmayınız. Kadınlarınızı da, afîf yapınız) ve (İffet sahibi olursanız, kadınlarınız da afîf olur. Ananıza babanıza ihsân ederseniz, çocuklarınız da size ihsân eder. Din kardeşinin özrünü kabul etmeyen, kevser havuzundan içmeyecektir) buyuruldu. Bu hadis-i şerif, din kardeşinin kötülük yaptığını ve özrünün yalan olduğunu bilmeyen kimse içindir. Çünkü, bunun özrünü reddetmek Müslümana sû-i zan etmek olur. Yalan söylediğini bilerek özrünü kabul etmek, affolur. Affetmek, vâcip değil, müstehabdır...”
“Günah işlemeyi kastetmek, az işlese dahi ısrâr etmek olur. Kastetmek, niyet etmekle, irâde etmekle ve karar vermekle olur. Karar verip bir kere yaparsa, ısrâr olur. Hiç yapmazsa, devamlı yapmaya kastetmesi, karar vermesi ısrâr olmaz. Devamlı yapmaya karar verip ve işleyip de pişman olur, terk ederse ısrâr olmaz. Tekrar yapıp yine tövbe ederse, ısrâr olmaz. Günde çok kere yapıp, her birinden sonra tövbe etmek, ısrâr olmaz. Tövbe ederken, günah işlediğine pişman olup üzülmek ve günahtan hemen vazgeçmek ve bir daha yapmamaya karar vermek şarttır. Bu üç şartı yapmadan, yalnız dil ile tövbe etmek, yalancılık olur. Küçük günahlara ısrâr etmek, büyük günah olur. Bir büyük günahı bir kere yapmaktan daha büyük olur. Tövbe edince, büyük günah da affolur. Küçük günahı küçük görmek, büyük günahtır. Küçük günah işlediğini söyleyerek övünmek, büyük günah olur. Küçük günah işleyeni, âlim ve sâlih sanmak da, büyük günah olur. Küçük günah işleyince de, Allahü teâlâdan ve azâbından korkmak lâzımdır. Allahü teâlâdan utanmazsa ve azap yapılacağını düşünmezse büyük günah olur...”

Toplam Görüntülenme: 879

Yayın tarihi: Salı, 07 Mart 2017

Bunları okudunuz mu?