Tevekkül etmek müminin sıfatıdır

Ebû Tâhir Silefî hazretleri hadîs ve Şafiî mezhebi fıkıh âlimidir. 470 (m. 1077)’de İran’da İsfehan’da doğdu. 576 (m. 1180)’da Mısır’da İskenderiyye’de vefât etti. “Kitâb-ül-Erbeîn” adlı eserinde, hocası Ebû Nasr Muhammed bin Ali bin Ubeydullah’tan şöyle nakletmektedir:

İbn-i Ömer’in (radıyallahü anhüma) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Kulda beş haslet bulunmadıkça imânı kâmil olmaz. Bunlar: Allahü teâlâya tevekkül, Allahü teâlâya tefviz, Allahü teâlânın emrine teslim, Allahü teâlânın takdîrine rızâ, Allahü teâlânın verdiği belâya sabırdır. Böyle kimse, Allahü teâlâ için sever, Allahü teâlâ için buğz eder, Allahü teâlâ için verir, Allahü teâlâ için mâni olur ve îmânı kâmil olur.” Âlimlerimiz, bu hususta şöyle buyurdu: Tevekkül; Allahü teâlânın katında olana itimat edip (güvenip) insanların elinde olandan ümit kesmektir. Allahü teâlâ, tevekkül sahiplerini övmekte ve onları tevekküle teşvik etmektedir. Nitekim âyet-i kerîmelerde meâlen buyuruldu ki: 
“Kim ki, Allahü teâlâya tevekkül ederse, Allahü teâlâ ona kâfidir.” (Talâk-3)
“Eğer müminlerden (Allahü teâlânın vaadine îmân edenlerden) iseniz, yalnız O’na tevekkül edin.” (Mâide-23)
“Bir kerre de azmettin mi, artık Allahü teâlâya mütevekkil ol. Allahü teâlâ, tevekkül edenleri sever.” (Âl-i İmrân-159)
Resûlullah (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Allahü teâlâya tam tevekkül etseydiniz, kuşların rızkını verdiği gibi, size de gönderirdi. Kuşlar, sabah mideleri boş, aç gider. Akşam mideleri dolmuş, doymuş olarak döner.”
Tefviz; dünyâ işlerinde bir ihtiyârı olmayıp, irâdesini Rabbine teslim etmesi ve teslimden sonra da, Rabbinin irâdesinin dışına çıkmamasıdır. Teslim ise; boyun eğmek demektir. O da, kulluğunu izhâr etmek demektir. Âlimlerimiz buyurdu ki:
“Tefviz; Allahü teâlânın takdîrinin meydana gelmesinden (kazanın) öncesi, teslim de; kazadan sonrasıdır. Allahü teâlâ, Peygamberlerini tefviz ve teslim ile övmekte ve İbrâhim aleyhisselâm hakkında meâlen şöyle buyurmaktadır:
“Rabbi ona (İbrâhim aleyhisselâma), 'Kendini Hakka teslim et' dediği zaman, o, 'Âlemlerin Rabbine teslim oldum' demişti” (Bekâra-131) buyuruldu ki: Tevekkül; başlangıç olup, müminlerin sıfatıdır. Teslim, ortadadır, havâssın (seçilmişlerin) sıfatıdır. Tefviz ise, sondur. Bu da, havâss-ül-havâssın (seçilmişlerin seçilmişlerinin) sıfatıdır.

Toplam Görüntülenme: 916

Yayın tarihi: Pazartesi, 06 Şubat 2017

Bunları okudunuz mu?